Thursday, June 27, 2019

Vundamendi ehitus vol1

Lahti on läinud suuremad kaevetööd  nii et kogu protsessi saab liigitada juba ehituse alla. Esmalt siis taldmiku alune tuli välja kaevata,  killustik sisse, vibratööd ja armatuuri paigaldus.








No vaadake kui hästi ja tugevasti tehtud, räägiti et sellise peale saaks tegelt 9 korrust ka teha, aga kahjuks lubatakse ainult max 2.


Õnneks saime enne suuri vihmasid taldmiku valatud. See oli just ideaalne betoonile. Natuke oleks hiljemaks jäänud oleks kraav ka juba sisse vajunud.



Sealt edasi tuli vedada torustiku läbiviigud taldmiku pealt (kanalisatsioon, elekter, vesi ja maaküte).


Kanalka  jaoks pidime eraldi vahekaevu tegema kuna krundi piiril on kanalisatsioon suhteliselt sügaval ja kalded oleks tulnud liiga järsud. Muidu kimab vedel ees minema ja tahke jääb torude seintel ning ummistus on kerge tekkima.


Rohelises elektrikaabel. Igaks juhuks vedasime ka ühe tühja kollase toru kui kunagi peaks vaja minema. Näiteks kui mingi imeläbi peaks siia kolkasse valguskaabel tulema.



Voila
Sealt edasi algas kivide ladumine. Kuna aeg on raha ja aega meil napib ( mitte et meil raha oleks)valisime BETONEKS raketisplokid just seetõttu et kivi ise ei vaja eraldi seguga kinnitamist va 1.rida. Kive laotakse nagu legoklotse aind et klotsid kaaluvad 18kg.
Esimene rida kive


Vundamendimüürid täidetus, sai vuugivahesid vahust puhastama hakata


Maakütte puhul kahtlesime sügavalt, kas seda teha ise, või osta teenus. Pinnasekollektor koos paigaldusega pakuti meile 1710€. Teenust ostes on plussiks garantii, kui midagi lähimate aastate jooksul peaks maa sees katki minema, siis ehitaja vastutab tehtud töö eest. Ise tehes oled sa nii tellija, ehitaja, kui ka järelvalve. Ja kui midagi peaks juhtuma, saab süüdlast otsida ühest neist kolmest, aga kui sa oled kõigis neis rollides üksinda, siis tuleb loota ainult taevaisale et midagi ei juhtuks. Igatahes, me võtsime selle riski ja hakkasime maakütet ise paigaldama...uhh. Ja oi see võttis aega, kokku kuu aega sai kaevatud. Meie mõistes tähendab see 7  päeva, kuna ehitada me saame peaasjalikult ainult nädalavahetuseti. Sama asja eest läks meil ise tehes umbes 700€. Jälle, 1000€ kokkuhoid...Win win.

Drenaaži paigaldasime kookosega torust, selle ümber killustik ja lisaks geodekstiil, et vältida toru ummistumist.  Drenaaži juhtisime iseleiutatud kaevu moodi laia torusse, et sealt see siis omasoodu juba vajub maa sisse.




Hüdroisolatsiooni paigaldus jäi enamjaolt minu kanda, aga oli ka abikäsi kellele oleme väga tänulikud.

"Uksekellakoht on umbes nii"

Ei ole olemas poolikuid maju, vaid on liiga piiratud kujutlusvõime 😁

2 comments: