Wednesday, July 24, 2019

Sein ei ole ees, sein on ees

Vahepeal on meie majanduslik seis paranenud ja saime isegi tellitud seinakivid ja sillused. Miks kivist maja? Kõiksugused õlekõrrest ja okstest majad jäid kohe valikust välja kuna kolm põrsakest on lapsepõlve mälestusse jätnud sügava jälje. Kahe põrsakese maja tuleb  BAUROC 375-st. Valik osutus just seetõttu et kivi ise on juba nii hea U-arvuga et ei vaja eraldi lisasoojustust. Lisaks on kive lihtne lõikuda kõigest käsisae abil. Kaalusime veel ka termoplokkidest ehitada seinad, mille sisemus täidetakse betooniga, kuna selle ladumine oleks baurocist veel kärmemalt läinud. Aga kuna selle materjali hind oleks tulnud oluliselt kallim ei osutunud see võitjaks.
Seinte ladumiseks tuli esmalt märkida ära avad, et hiljem ennast kogemata sisse või välja ei müüriks või et hiljem ei avastaks et ups, siia pidi ju tulema uks
Vana hea nööritehnika aitab seinad paika saada

Seinte ladumise ettevalmistustööd nägid siis välja sellised, et vaatasime 2 juutube videot sellest kuidas neid seinu siis ikka laduma peab. Et noh, mis seal ikka, nagu mööbli kokku panemine see maja ehitus, võtad õpetuse kätte ja hakkad aga pihta.
Kui esimene kivi sai paika, vaatasime Marekiga seda härdalt mingi 5 tundi nagu oma tutikat beebit.  Kiitsime, et oi kui palju meil on ikka tehtud ja oleks peaaegu juba homne päev sisse kolinud. Eufooria lahtus peagi, sest valmis majast on asi ikka väga kaugel.
Ainult 1581 kivi veel laduda
Siis kui vihma sajab, teeme tööd edasi telgi all


Esimene rida  läks kõige aeglasemalt, sest seda paigaldati seguga ja oli vaja saada piinliku täpsusega loodi. 1. rida oligi see kõige suurem peavalu(millega sai kaasa  ka seljavalu ja randmevalu).



Bauroci eelis on ka see, et ülejäänud rea kivid kinnitatakse liimi abi, et ei ole vaja seda tüütut mörti valmistada.

Nii nagu meie majanduslik seis paranes, siis peale kivide ostmist see koheselt halvenes ehk siis oma ressursid on ammendumas. Seega tuli meil oma nukrad pilgud seada kõige vägevama poole. Ei, see ei ole jumal, sest ükskõik kui väga ma ei ole palunud, siis ühtegi rahasadu mind ei ole tabanud. Selleks on PANK, sest nii nagu meie ja paljud teised noored( 27 ja 38 on ka veel noored) miks mitte ka vanemad ainult oma ressursside ja mõistliku aja ulatuses kodu valmis ei ehita.
Esimesed sammud seadsime SEBsse. Konsultandi esimene lause teisel pool lauda oli, et üldjuhul maja ehituseks läheb vaja LISATAGATIST. Mul juba selle peale tõusis kananahk ihule, sest sry, mul tõesti ei ole kuskil "unustatud" kinnisvara, mida ma nüüd lisatagatiseks saaks lihtsalt ära  kasutada.
Proovisime siis seletada, et meil on juba vundament ehitatud ja krundi väärtus peaks olema juba üsnagi arvestatav. Okei. Sobis. Meile oleks ka soovitud summa ulatused võimaldatud laenu ja intress oli ka täitsa talutav. Küll aga on panga jaoks maja ehituseks laenu väljastamise suurem risk kui valmis objekti ostmine, sest võib juhtuda et maja ei saagi valmis. Pangale ei paku huvi poolikud lahendused, sellepärast on seatud kriteerium, et maja peab püsti olema koos väljastatud kasutusloaga maksimaalselt 1,5 aastat peale laenulepingu sõlmimist. See on meie jaoks kõige raskem, sest kuidas on võimalik maja nii kiiresti valmis teha kui me tahame palju ise teha. Mis seabki uue majaomaniku tupikusse kus lõppkokkuvõttes tulebki kõik ehitus lasta teha firmadel. Arvestades kui korralikult me teeme ise ja praegust ehitusturu kvaliteeti, oleme me äärmiselt skeptilised igasuguste teenusepakkujate osas.
Teiseks tuleks maja laenu saamiseks teha korralik ehituskalkulatsioon.
Kolmandaks kulub maja laenu võtmiseks kena raha. Vaja on teha hindamisakt hetke- ja tulevikuväärtuse kohta, laenuleping, notaritasud ja riigilõiv. Arvestada tuleks nende puhul umbes 2000€ väljaminekuga.
Ehk et meie otsus oli, et praegu mitte võtta laenu vaid vaikselt ehitame ise edasi. Küll aga vastas kohtumine meie ootusele, sest palju asjad olid meile juba varem teada ja kunagi kui on juba rohkem ehitatud sooviks sealt laenu võtta. Lihtsalt hetkel, mil on veel liiga vähe ehitatud, tundus see liiga suur risk meie jaoks.
Minu süda aga ei andnud rahu ja tahtsin teada, mis teised pangad pakuvad. Nii sai konsultatsiooni aeg pandud Luminorisse. Korraks kaalusin ka swedi aga juba kolm aastat tagasi korteri ostul ei olnud meil võimalik toonases seisus, siis oleks olnud imelik minna sinna nüüd juba 10x suurema plaaniga. Luminoris oli tegemist veebikohtumisega. Meie jaoks oli kõige olulisem- milline on pakutav intress. Suur oli aga meie kurvastus kui tädi teisel pool pakkus selleks 3,5%. Lisaks oli tema läbivaks lauseks, et kui maja lõppväärtuse ruutmeetri hind tuleb alla 1200€  siis POLE MÕTET laenu võtta. Ok. Selge.  Me siis ei võta. Ühesõnaga, jumal tänatud, et Luminoril on olemas veebikohtumise lahendus, sest see kohtumine käis küll kiirelt ja ma oleks kahetsenud kui ma selle jaoks oleks pidanud ennast kuhugi kohale vinnama.
Peale seda seadsime pea norus tagasi ehitama. Tagusime rinda, et meie saame ise hakkama ja ei ole meil panga abi vaja.


Õnneks mulle väga meeldib müüriladuja abilise töö- puhastan kive, panen liimi aukudesse, teen armatuurisooni, puhastan kive üleliigsest liimist. Kui ilm on hea, on seda lausa lust teha ja 18kg kivide tõstmine pole mulle probleem ja see ei mõju mulle kuidagi kurnavalt. Küll aga hakkas peale paari rida Mareki tervis alt vedama nende raskuste all. Nagu reaalset, isegi oma igapäevast tööd ei saanud enam teha. Kuna ma olen suur planeerija, tuli see omadus antud olukorras ainult kahjuks, sest mu aju jooksis errorisse. Meil oli plaanis ju müürid ise laduda ja nüüd selline ootamatus on kui välk selgest taevast. Meil on käes südasuvi, iga vihmata päev on juskui kullahinnaga, meil on olemas töövahendid, materjal ja KÕIK SEISAB. Olukord on kurb ja mis saab edasi, ma isegi ei tea.

Üks rõõmus pilt, et see lõpp ei oleks nii kurb













6 comments:

  1. Tere,
    Kui suurt maja üldse ehitate? 1 või 2. korruselist?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuleb ühekorruseline ja 170,5m2. Siin postituses saab lugeda põhjalikumalt https://marta313.blogspot.com/2018/04/

      Delete
    2. Aitäh, kas kuskil on võimalik ka visuaali või plaani näha?

      Delete
    3. Mul on olemas see projekti näol, siis ma kahjuks ei sooviks seda jagada. Kunagi on plaan küll teha lihtsam ülevaade sellest kus mingid ruumid asetsevad.

      Delete
  2. Soovi korral võin pakkuda isetehtud rakist plokkide lõikamiseks - mõeldud küll tiigersae jaoks, aga ehk saab ka tavalisega.

    ReplyDelete
  3. Väga tore. Kas oleks võimalik saada rakisest pilti ja mis on hind? Võib saata meilile marta.madisson@gmail.com

    ReplyDelete